Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Продажбите на нови автомобили в ЕС запазиха нивата от 2017 г., в България - 9.9% ръст

Продажбите на нови автомобили в ЕС запазиха нивата от 2017 г., в България - 9.9% ръст

След четвърти пореден месец на спад в продажбите на нови автомобили в страните от ЕС годишните реализации за 2018 година останаха почти на нивата от предходната. Според данните на Асоциацията на европейските производители на автомобили все пак има ръст от 0.1%, като купените леки коли са 15.2 милиона. Независимо че продажбите са се повишили минимално, това все пак е пета поредна година на ръст, отбелязват от АСЕА.

Поглед към ситуацията в България показва повишаване на търсенето с 9.9%, като през миналата година са купени 34 322 нови леки коли. Както "Дневник" вече писа, според "Пътна полиция" в страната са регистрирани 24 212 леки и 9537 лекотоварни автомобила, или общо 33 749 броя.

Като цяло ръст в продажбите за миналата година има в 17 от 27 страни от ЕС. Най-сериозен е той в Литва (25.4%), Румъния (23.1%) и Хърватия (18.7%). На другия полюс са Швеция и Великобритания със спад на търсенето от по 6.8%.

От големите пазари ръст за годината има в Испания (7%) и Франция (3%). В Германия търсенето е спаднало с незначителните 0.2 пункта, докато в Италия продажбите са се понижили с 3.1 на сто. Като цяло в страните от Централна Европа ръстът е по-сериозен, отколкото в Западна Европа, като е 8%.

През декември повишаване на търсенето има само на пет пазара - Литва, Хърватия, Румъния, Холандия и Италия. Спадът за целия ЕС е 8.4%. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.