Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

За България предстои стабилно умерен растеж на икономиката, обяви Еврокомисията

За България предстои стабилно умерен растеж на икономиката, обяви Еврокомисиятаснимка: dnevnik.bg

Очакваме икономическият растеж на България да се възстанови, макар и с ограничения заради намаляващо търсене на чуждестранните ѝ пазари, недостиг на служители и охладени потребителски нагласи, обяви Европейската комисия.

Изчисленията показват очакван отчет за 2018 г. за растеж от 3.1% от БВП, което е по-слабо от постигнатото през предходните три години - 3.5% (2015), 3.9% (2016) и 3.8% (2017). Но за тази и следващата година очакванията са за леко подобряване на темпото до 3.3% и 3.4% от БВП.

Износът ще се възстанови спрямо отстъплението от миналата година и ако няма външни ценови шокове, инфлацията ще се задържи в рамките на 2.6 - 1.8 процента.

Заетостта би трябвало бавно да расте с по около 0.1% през всяка от трите години между 2018 и 2020 г. Така догодина прогнозата е безработицата да слезе под символичната граница от 5% и да намалее до 4.8% от трудоспособното население, което е почти два пъти по-малко от данните за 2015 г. (9.2%).

Бюджетът ще продължи да отчита излишък, а публичният дълг - да намалява, като рисковете за растежа на икономиката са, общо взето, балансирани. Добрата новина е, казват авторите, че частното потребление може да се увеличава по-бързо от очакваното, стига да се подобри потребителското доверие и да продължи затягането на трудовия пазар, заради което работодателите се принуждават да предлагат по-високо възнаграждение в търсене на персонал. От друга страна, опасности носи евентуално рязко свиване на търсенето на основните за България експортни пазари. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вСряда, 08 Май 2019 09:18
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.