Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Икономическият растеж е далеч от нужния, за да се стигнат другите страни от ЕС, смятат от БАН

Икономическият растеж е далеч от нужния, за да се стигнат другите страни от ЕС, смятат от БАНснимка: dnevnik.bg

Економическият растеж, отчетен през последните три години, може и да изглежда висок на фона на средния за страните от ЕС, но все още е далече от желаните нива, необходими за осигуряване на догонващо развитие. Това е един от основните изводи в Годишния доклад на Института за икономически изследвания (ИИИ) при БАН за икономическото развитие и политики в България за 2019 г.

В документа се казва, че за да има по-осезаем растеж на доходите, което да доведе до намаляване на социалното напрежение, българската икономика следва да генерира минимум 5% ръст годишно.

Ръководителят на екипа, писал доклада, доц. д-р Виктор Йоцов посочи, че ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2018 г. е 3.1% и е над средния за страните от ЕС, но е и сред най-ниските измежду новите страни - членки на съюза. "Независимо от, общо взето, положителните икономически перспективи, запазването на настоящите темпове на икономически растеж означава, че сближаването със средния доход на глава от населението на ЕС остава далече в бъдещето", обобщи той.

Изчисленията на икономистите на БАН сочат, че ако се запазят сегашните темпове на растеж, достигането на 75% от БВП на глава от населението от средното за Европа ще отнеме повече от 30 години, а за пълно изравняване ще са нужни 44 години. Тяхната прогнозата е, че през 2019 г. икономическият растеж леко ще се забави и евентуално може да продължи да расте по-осезаемо през следващата година. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови