Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Избраха нов строител на газопровода "Балкан"

Избраха нов строител на газопровода "Балкан"

"Булгартрансгаз" избра нов изпълнител на газопровода от Провадия до сръбската граница, по който ще се транспортира газ от "Турски поток". Това е вторият в класирането - консорциум "Газово разширение и развитие на България". Участници в него са италианската "Бонатти", германската "Макс Щрайхер" и люксембургската "Комплишънс дивелъпмънт"- клон България, съобщи на пресконференция изпълнителният директор на компанията Владимир Малинов.

На търга първоначално първи бе класиран саудитският консорциум "Аркад", който предложи 1,28 млрд. евро за построяване на газопровода за 250 дни и 1,102 млрд. евро при срок от 615 дни.

Лихвеният процент, който предложиха саудитците за изплащането в продължение на 10 г. беше 4,1%.

В деня на отварянето на финансовите оферти шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов заяви, че има предложение, което се вписва в прогнозната цена, която е 2,28 млрд. лева.

Така първи бе класиран саудитският консцорциум "Аркад", който е трябвало до 16 май да подаде документи за сключване на договор.

Тъй като това не е станало, срокът е бил удължен до 27 май. Дотогава са били представени едва 4 от необходимите 30 документа, за да се подпише контрактът.

Затова днес ръководните органи на "Булгартрансгаз" са взели решение да се пристъпи към подписване на договор с втория участник - консорциум "Газово разширение и развитие на България". Участници в него са италианската "Бонатти", германската "Макс Щрайхер" и люксембургската "Комплишънс дивелъпмънт"- клон България.

Този участник на 17-и май е представил отстъпка в офертата си за построяване на газопровода за 615 дни, тя е 31,15% от първоначално предложената цена. Те са предложили да построят газопровода за 1,102 197 332, 19 евро, с около 6000 евро под офертата на "Аркад". Подобрили са и лихвен процент - направили са оферта за 4,1, колкото е на саудитците. Поели са ангажимент да построят газопровода от Полски Сеновец до българо-сръбската граница (308 км) за 250 дни. А останалата част от тръбата да построят в срока от 615 дни. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вСряда, 29 Май 2019 08:33