Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Експерт: Укрилата ядрен взрив "Росатом" не трябва да се допуска в "Белене"

Експерт: Укрилата ядрен взрив "Росатом" не трябва да се допуска в "Белене"

Руската държавна корпорация "Росатом" отговаря както за мирния атом, така и за военното му приложение и след като опита да укрие инцидента с взрив на ядрена ракета на своя територия, не трябва да бъде допускана в конкурса за строителство на ядрена мощност в България. Това мнение изрази ядреният експерт Георги Касчиев, който преди години беше председател на вече несъществуващия Комитет за използване на ядрената енергия за мирни цели, в интервю за БНР.

Според него българските власти се държат лакейски и угоднически към руската компания, която е един от кандидатите да достроят атомната централа в Белене", докато в "Росатом" заявяват високомерно, че дават на България последен шанс. Това, по-думите му, граничи с национално предателство.

"Нашите управляващи имат лаекейско, угодническо отношение към "Росатом", а трябва да сме наясно, че тя обединява всички дейности - по мирния и военния атом, включително по инцидента с ракетата, наречена "Летящия Чернобил". Те я създават, за да използват оръжието срещу враговете си, тоест срещу НАТО. Те създават оръжия срещу нас, а ние ги каним тук да правят ядрена централа. Не ги интересува опазването на живота и здравето на собствените граждани, крият информация за това, което се е случило в Северодвинск. Как, с каква отговорност ще пристъпят към "Белене?!", коментира експертът.

Той изказа безпокойство от отношението на правителството и парламента към ядрените въпроси, защото собственик на новата ядрена мощност ще бъдат чужди държави без страната да е готова за това. Касчиев даде пример с гаранцията за ядрена щета, която в България е определена на 100 млн. евро и евъзможно най-ниската в Европа, където средната стойност е 1.5 млрд. евро. "Ако има авария, 100 млн. ще платят те - собствениците. Всичко останало ще плащаме ние", каза Касчиев.

По думите му не е уреден въпросът за събиране на вноски за изграждане на крайно хранилище за погребване на високоактивните отпадъци, как да се третира обработеното гориво. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 29 Август 2019 13:34