Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Проф. Атанас Тасев: Ние можем да се превърнем в страна транзитьор на газ

Атанас Тасевснимка: bnr.bgАтанас Тасев

В четвъртък се очаква да бъде подписан договорът за изграждане на газопровод от Турция през България за Сърбия, Унгария и Австрия. Това на практика е втората тръба от проекта "Турски поток", която ще снабдява с газ страни от Източна Европа. Какво е значението на този проект за България, енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира за предаването на "Хоризонт" "12+4":

"Има определен подтекст – с подписването на този договор ще отпаднат много въпроси – първо, отпада въпросът дали втората тръба на "Турски поток" ще мине през наша територия. Второ, отпада въпросът дали след 1 януари, в случай че Украйна прекрати доставките на газ по Трансбалканския газопровод, ние ще имаме газ. Да, ще имаме газ".

По отношение на диверсификацията, проф. Тасев посочи, че има един косвен елемент:

"С отпадането на транзита по Трансбалканския тръбопровод пред Украйна нашите тръби остават празни. Ние спокойно можем да осигурим достъп на Украйна до терминали на втечнен газ, действащият в момента Ревитуса в Гърция и евентуално строящия се в Александруполис. Ние можем да се превърнем в страна транзитьор".

"Тази тръба ще осигури доставки за страната и транзит през страната, което реално ще натовари съществуващата ни транзитна газопреносна система. Ако това не се беше случило, нашите тръби оставаха празни и ние практически изчезвахме от газовата карта на Европа".

Атанас Тасев напомни, че се строи и газоизмерителна станция, като за първи път от контактите на България с Русия има място, където „можем да контролираме качеството, количеството и да извършваме сделки на границата между Турция и България, което по същество може да бъде част от платформата на газовия хъб Балкан“.

Проф. Тасев напомни, че няма фиксирана цена на газа и напомни, че битката между доставчиците на втечнен газ от Америка и навлизането на тръбния газ от Русия реално вече оказаха влияние върху цената на газа. Той посочи като аргумент, че преди три години формулата, по която се определя цената на газа беше променена и за България е постигната най-ниската цена.

„Така че ние вече сме консумирали този факт от тази търговска битка между двама гиганти. Що се отнася до бъдещето то ще зависи колко бързо ще бъде построен терминалът за втечнен газ Александруполис, защото тогава Америка няма да е единственият доставчик, а ще има доставчици от Катар, от Египет, посочи специалистът и добави: Знаете за големия план газопровод EastMed, където участват Израел, Египет, Гърция, Италия. В момента едно голямо газохранилище, което има ограмен потенциал в Средиземно море, ще втечнява газ в Египет и тогава ще има битка на входа на терминала за регазификация.“

Професорът е категоричен, че при тази динамика на пазарите българите ще са в по-благоприятно положение в ценово отношение като крайни потребители. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 03 Септември 2019 11:18