Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България и Румъния с най-голям ръст на почасовите разходи за труд в ЕС

България и Румъния с най-голям ръст на почасовите разходи за труд в ЕС

България и Румъния са постигнали най-голям ръст на почасовото заплащане сред страните членки на ЕС през второто тримесечие, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

В Румъния те са нараснали с 12,4% на годишна основа, а в България – с 11%.

Разходите за заплати и надници у нас са се увеличили с 10,9%, а разходите, които не са свързани със заплати, са отбелязали скок с 11,6% през второто тримесечие. По отношение на отделните сектори общите разходи за труд в България са се увеличили с 9,8% в индустрията, с 10,6% в строителството и с 11,1% в сектора на услугите, сочат данните на Евростат.

След България и Румъния най-голям ръст на почасовото заплащане е регистрирано в Словакия - 10,6% и Унгария - 10,1%. Най-слабо е увеличението в Португалия и Малта, съответно с 0,9% и 1,1%.

В ЕС като цяло почасовите разходи за труд са нараснали с 3,1% на годишна основа през второто тримесечие, а в еврозоната повишението достига 2,7%. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.