Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Държавният глава: България има амбицията и потенциала да разшири износа на качествени стоки за японския пазар

Държавният глава: България има амбицията и потенциала да разшири износа на качествени стоки за японския пазар

България има амбицията и потенциала да разшири износа на свои качествени стоки за японския пазар, заяви днес президентът Румен Радев на среща в Токио с представители на водещи в света японски компании в областта на електрониката, енергетиката, козметиката, производството на храни и други, организирана от Японско-българския икономически комитет.

Държавният глава оцени високо както направените досега японски инвестиции в българската икономика, така и двустранното икономическо партньорство, което носи със себе си и “рецептата за японския успех, основан на високо качество, ефективни структури и бизнес отношения“. Според Румен Радев позитивният пример на сътрудничеството между български и японски компании при производството на мляко и млечни произведения създава предпоставки за много по-голямо присъствие на български хранителни продукти в Япония, която е сред водещите държави-вносителки на храни в света. В страната се увеличава търсенето на български вина, розово масло и преработени храни.

Като особено перспективна сфера за партньорство беше откроенa областта на високите технологии. Представителите на японски компании отбелязаха традиционно силните позиции на страната ни в областта на информационните технологии, като част от тях работят с български компютърни инженери, програмисти и дизайнери.

Президентът подчерта, че България предлага най-доброто съотношение между цена и качество, което закономерно предизвиква интереса на чуждестранните инвеститори в тази сфера, включително и световните лидери в областта на киноиндустрията. Откроено беше и доброто партньорство при производството на автомобилни части у нас, както и перспективите за неговото разширяване.

В срещата участваха представители на корпорациите „Мицубиши“, „Тошиба“, „Мейджи“, „Сега“, „Ямамото“ и други, част от които са инвестирали в България, поддържат връзки с български доставчици или планират да стъпят на българския, или да разширят присъствието си на общия европейски пазар.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.