Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

С до 45% е поскъпнало свинското месо през 2019 г.

С до 45% е поскъпнало свинското месо през 2019 г.снимка: btvnovinite.bg

С до 45% е поскъпнало свинското месо у нас. До края на 2019 г. не се очаква поредно поскъпване, но през пролетта вероятно ще има нови скокове.

Това коментираха в „Тази сутрин” Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ), и Кирил Вътев, който е собственик на месопреработвателна фирма.

Според данните, изнесени от ДКСБТ, поскъпване има и при колбасите, кренвиршите и каймата – в диапазона от 2% до 13%. На годишна база цените на захарта и брашното също бележат значителен ръст – с 15 до 20%. Поскъпват и млечните продукти. При кашкавала и сиренето скокът е между 5%- 6%, а при млеката – между 6%-8%.

Наблюдението на цените на дребно на основните хранителни продукти – захар, олио, брашно и яйца, показва, че през септември надценките на цените на дребно спрямо цените на едро в големите търговски вериги са в широкия диапазон от 2% при захарта и до 42% при яйцата. Надценката на брашното е 27%, а на олиото – 22%.

„Имаме едно шаване на цената на свинското ниво. То е рекордно ниво от гледна точка на последните 10 години – по-висока стойност не е имало. От 5 август тръгна този процес. Започна една вариация на цената – тази вариация стигна до 10 лв. Сви се много ценовата ножица между търговията на едро и на дребно. Даже към момента имаме и нива на търговия на дребно по-ниски от това, което наблюдавате като цена на едро”, посочи Владимир Иванов.

Логически абсурд, но факт – така подкрепи думите на колегата си Кирил Вътев.

„От януари до момента цените на свинското месо са се качили с 55%. Говорим за цените, на които месопреработвателите си купуват суровините. (…) Когато при нас цената се увеличи, в търговската мрежа се увеличава след месец и половина – два”, разясни Вътев. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.