Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Посланик Десислава Иванова се срещна с председателя на Търговско-промишлената палата в Батуми

Посланик Десислава Иванова се срещна с председателя на Търговско-промишлената палата в Батуми

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Грузия Десислава Иванова проведе първа опознавателна среща с новоизбрания председател на Търговско-промишлената палата (ТПП) в Батуми Ника Чкхартишвили.

Бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в бъдеще, като в хода на разговора посланик Иванова се спря подробно на подписаното в края на 2019 г. Споразумение за трудова миграция между България и Грузия и потенциала, който то има за допълнително развитие на двустранното икономическо сътрудничество.

Ника Чкхартишвили представи плановете си за бъдеща работа като председател на ТПП-Батуми. Той отправи запитване относно възможността български компании да подкрепят износители от Грузия, които работят в малкия и среден бизнес, както и за контакти с ТПП в България.

Посланик Иванова изрази удовлетворението си от провеждането на срещата и изтъкна, че Република България е сред 10-те най-големи търговски партньори на Грузия и приоритетна експортна дестинация на Грузия след Китай, Русия, Азербайджан и Турция. Българският посланик посочи като пример активната дейност на фериботната връзка Бургас-Батуми-Бургас, която продължи да работи без прекъсване в сложните условия на пандемията с COVID-19 и да превозва товари и хора в двете направления.

Българският посланик подчерта също, че за България Грузия е важен регионален икономически партньор по отношение на свързаността. Двете страни имат сходни ключови географски предимства, които предопределят съществуването на широки възможности за сътрудничество в икономическата сфера, в частност в сферата на енергийната сигурност, диверсификацията на енергийните трасета и доставките на газ за ЕС/Република България. Приоритетите на това сътрудничество бяха потвърдени от провеждането на Шестата сесия на Смесената комисия за търговско-икономическо сътрудничество в София.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.