Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

САЩ остават против АЕЦ „Белене“

САЩ остават против АЕЦ „Белене“

САЩ поддържат позицията си срещу изграждането на АЕЦ „Белене“. Това каза Франсис Фанън, помощник държавен секретар за енергийните ресурси, след срещата си с енергийния министър Теменужка Петкова.

"Нашето виждане за "Белене" е, че търговски и технически този проект не може да доведе до увеличаване на енергийната сигурност на България. Базиран е на остарели технологии, които Русия отказва да използва дори на своя територия. Защо България би искала това? Това е технология, която ще погълне много пари, а България може да се възползва от по-добри възможности", коментира помощник-държавния секретар.

"Освен това има доста напредвали технологии. Русия се възползва от 50-годишната зависимост на България, но вече има разработки на малки модулни реактори, които са нови, не са толкова скъпи, супер сигурни са и това е съвсем различно икономическо и техническо решение. Ние поощряваме не само България, а и всички други държави да възприемат тези технологии", заяви Фанън.

По повод заявеното желание на американската "Дженерал Електрик" да участва като доставчик в ядрения проект, той коментира, че това е частна компания и всеки има право да иска да изкара пари.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПетък, 02 Октомври 2020 12:11