Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

65% от храните във веригите са български

65% от храните във веригите са български

Почти 65% от храните в големите вериги у нас са български. Това показва анкета на Сдружението за модерна търговия, в което членуват “Билла”, “Кауфланд”, “Лидл”, “Т Маркет”, “ПроМаркет” и “Фантастико”. Шестте компании имат дял 40% от пазара в сектора на търговията с бързооборотни стоки и почти 500 магазина в цяла България.

Според резултатите от проучването 73% от асортимента в категория “Хляб и хлебни продукти” са от родни производители. В една от веригите дори този дял е 100%. Като цяло на второ място са месото и месните продукти със 70 на сто български продукти. Следват млякото и млечните продукти, при които 69% от асортимента са на родните производители.

Данните от анкетата показват още, че 44% от плодовете и зеленчуците в 6-те вериги са български. От Сдружението за модерна търговия напомнят, че за тази категория трябва да се отчете фактът, че заради географското положение у нас се произвеждат само част от харесваните от потребителите продукти. Освен това при плодовете и зеленчуците има ясно изразена сезонност. Затова и през лятотото делът им при някои от веригите надвишава 70%, но като цяло за годината е доста по-нисък. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 07 Януари 2021 09:31
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.