Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Лечение без граници" помага безвъзмездно на българи, лекуващи се в чужбина

"Лечение без граници" помага безвъзмездно на българи, лекуващи се в чужбина

Доброволческата организация „Лечение без граници“ съществува само от четири години, но вече е помогнала на над 200 българи по време на болничния им престой в чужбина. Макар и малко позната, това е най-голямата неправителствена организация у нас с представители в над 20 страни – предимно в Европа, но също в Бразилия, Австралия и Дубай.

Доброволците от „Лечение без граници“ най-често помагат на хората с превод в болницата, но също ги съветват как да организират дарителската си кампания, как да се придвижват в града, къде да отседнат те и близките им. Освен това разполагат с база данни за най-добрите здравни заведения, специализирани в трансплантациите, лечението на рак и други тежки заболявания.

СнимкаМоралната подкрепа смятаме за много важна част от работата си – казва координаторът на организацията Марта Антонова и пояснява, че познаването на медицинските термини не е достатъчно, за да се погрижат за хората по време на лечението им. – Ние смятаме, че сме помогнали на пациента, ако той види, че дори и в това абсолютно непознато кътче на света, където е дошъл по толкова неприятен повод, има хора, които са готови да застанат до него и да го подкрепят.

Марта Антонова живее в Германия, където учи политология и англицистика. Като координатор в „Лечение без граници“ отговаря за първоначалната комуникация между доброволеца и пациента и вече има три доброволчески години зад гърба си – достатъчни, за да се ориентира отлично във взаимоотношенията между лекар и пациент.

При нас досега не сме имали случай на грубост към пациента, както се случва понякога в българските болници. Отношението към болния винаги е било внимателно – категорична е Марта Антонова. – Разбира се, понякога лекарите нямат време да изслушат всички притеснения и да им отговорят, докато болният човек пък често има затруднения да приеме диагнозата си. Когато отиваш с очакването, че ще бъдеш излекуван и че ще ти се помогне, а се оказва, че лекарите дори в чуждата държава не са магьосници, е много трудно. Тогава се появява напрежение в общуването, защото пациентът има изискване, което просто не може да бъде изпълнено. Но даже в такива случаи лекарите проявяват изключително внимание, търпение и грижа и това е нещото, което ме изуми.

Повечето доброволци на „Лечение без граници“ са студенти по медицина или в други специалности и, въпреки че всеотдайно се отнасят към мисията си, не винаги могат да бъдат 24 часа на разположение, особено когато пациентите са в болница. Затова са се погрижили болните да имат на разположение разговорници, с чиято помощ да комуникират с лекарския екип.

Идеята за болничните разговорници се роди от един от нашите доброволци, тъй като, работейки на място с пациенти, те най-добре виждат какво е необходимо – обяснява Марта Антонова. – Тогава се замислихме – добре, ние превеждаме на важните разговори със сложните термини, но какво се случва, когато хората останат в болницата и имат нужда да споделят с медицинската сестра, че нещо ги боли или желаят чаша вода? И осъзнахме, че ще бъде много полезно да има откъде да прочетат на български необходимата им реплика и да я покажат на медицинския персонал, за да може той да им отговори по същия начин. Досега имаме завършени разговорници на немски, френски и италиански. Скоро ще бъде готов и руският, а в момента разработваме този на гръцки език. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.