Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

15 от 28 области у нас – без денонощна аптека

15 от 28 области у нас – без денонощна аптекаснимка: btvnovinite.bg

Няма да има цели области без денонощни аптеки – това предвижда законопроект на здравното министерство. Идеята е във всеки голям областен град да има достъп до лекарства и здравни продукти 24 часа в денонощието. Фармацевтите са скептични по отношение на идеята.

В момента болните и техните близки трябва да пътуват десетки километри през нощта, за да купят понякога животоспасяващ медикамент. Перник, например, повече от 10 години няма денонощна аптека, а хората от Разград се налага да ходят до Търговище.

Колко точно са денонощните аптеки в страната не е ясно. Здравната каса брои само тези, които имат договор с нея – така денонощен достъп до лекарства нямат жителите на 15 от 28 области. От министерството не поддържат регистър, но планират аптеките да работят по график и да се редуват за нощните дежурства.

Фармацевтите са скептични. Те напомнят, че отварянето на нощно гише е свързано с големи инвестиции, а оборотите не са големи. Освен това няма и толкова много желаещи да работят в аптека извън големите градове.

"Нямахме никакви обороти през нощта, просто финансово не се издържаше, като навлязоха веригите стана съвсем зле положението", сподели пред камерата на bTV Стоянка Донева, която работи в обект в Разград. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.