Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Денонощните аптеки в България са около 32, сочи статистика на здравното министерство

Денонощните аптеки в България са около 32, сочи статистика на здравното министерствоснимка: dnevnik.bg

В България има много малко денонощни аптеки, а в някои общини жителите дори няма от къде да си купят лекарства. Този извод направи здравният министър Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол.

Той обясни, че в страната има общо 3996 аптеки. По думите му има "остър проблем с денонощните аптеки". Изчисленията на министерството показват, че те са едва 0.8% от всички подобни фармацевтични обекта. Изчисленията показват, че в България има около 32 денонощни аптеки.

Ананиев каза още, че най-сериозен е проблемът в по-големи градове като Разград, Смолян и Видин. Той допълни, че аптеки няма в 16 малки общини с общо население от около 50 хил. души.

"Интересен факт е, че страната ни е на челните места в Европа по брой на аптеките на глава от населението, но и на последните по достъп до тях", добави здравният министър.

Според Ананиев в малките населени места може да се открият общински аптеки, които да се финансират от общината, като в България вече имало 39 подобни аптеки. Министерството работило и по създаването на мобилен аптечен пазар, но за подобно нещо се изисквала промяна в нормативната уредба. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.