Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Предстоят промени в трудовото законодателство

Бисер Петковснимка: bnr.bgБисер Петков

Работна група към Министерството на труда и социалната политика ще предложи тази есен промени на трудовото законодателство. На равнище експерти ще бъде разгледано и настояването на Конфедерацията на труда „Подкрепа” за сумирано изчисляване на работното време. Това каза министърът на труда Бисер Петков на форум в София, посветен на синдикалните политики за устойчива заетост, достоен труд и преодоляване на нарастващата несигурност на работното място. Форумът се проведе на 30 и 31 август в София, в рамките на обучителната програма на Европейския работнически център EZA, с организатор синдикат „Подкрепа“.

По думите на министъра, предизвикателствата, пред които е изправен пазарът на труда във всяка държава от ЕС, са свързани с намирането на правилен подход за устойчива заетост и достоен труд, за да се избегне несигурността на работниците и ограничаването на социалните им права. Според Бисер Петков, водещи за развитието на индустриалните отношения в Европа трябва да са принципите, заложени в Европейския стълб на социалните права. Сред основните предизвикателства пред българското общество той открои демографските промени, необходимостта от преход към устойчивост на околната среда и промяна на моделите на производство, работа и трудови отношения.

При откриването на форума министърът посочи, че през последните години усилията на българското правителство са насочени към поддържане на финансова стабилност, привличане на нови инвестиции и увеличаване на доходите като основни предпоставки за осигуряване на устойчива заетост и достоен труд.

Петков коментира и подновеното искане на КТ „Подкрепа“ за ограничаване на сумираното изчисляване на работното време катозаконова възможност, която се прилага в производства с непрекъсваем режим и сменна организация на труда. Той припомни, че през май т.г. Министерството е заявило готовност да инициира промени в Кодекса на труда, сред които е била и тази за сумирано изчисляване на работното време. Тези промени обаче не са срещнали общо разбиране и подкрепа сред социалните партньори, каза още министър Петков и добави:

Надявам се, че в тази работна група сега, която има по-широк мандат и повече време, ще бъдат изработени взаимно приемливи предложения. Тук, както се вижда, работодателите са на друга позиция. От тази гледна точка, това, което беше направено по-рано, беше да се усъвършенства механизмът за отчитане на сумираното работно време, чрез промени в наредбата. Но въпросът се поставя по-общо, въобще за мястото на този механизъм и доколко той е съвместим с общата забрана на извънредния труд, която съществува в Кодекса. Но в каква степен сумираното изчисляване се прилага и в сектори и дейности, където обективна потребност не съществува – това са въпроси, които се дискутират в рамките на тази работна група и аз се надявам, че ще намерят консенсус. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.