Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Генералният секретар на ООН официално предложи Николай Младенов за пратеник на организацията в Либия

Генералният секретар на ООН официално предложи Николай Младенов за пратеник на организацията в Либия

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш предложи с писмо на Съвета за сигурност на ООН да назначи специалния координатор на организацията за близкоизточния мирен процес Николай Младенов за пратеник за Либия, съобщава БТА.

Не се очаква да има възражения срещу кандидатурата, след като Младенов вече получи подкрепа от редица страни, сред които и САЩ. Той ще замени на този пост ливанеца Гасан Саламе, който неочаквано се оттегли през март, след две и половина години работа, като се позова на здравословни проблеми.

От оставката му постът бе вакантен заради разногласия в Съвета за сигурност и се стигна само до временен избор - американката Стефани Уилямс, която съдейства за постигането на примирие и договаряне на избори. Тя също така настоя снощи Съветът за сигурност на ООН да санкционира всеки попречил да се спазва примирието и двете страни да работят по одобрения план, който не се спазва напълно, защото воюващите не са се изтеглили от фронтовата линия (проблемът в Съвета са различните позиции в конфликта, белязан в последната година от все по-ясно изразенанамеса на чужди сили - Турция, Русия, Египет, Обединените арабски емирства и други).

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.