Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

За първи път от 2014 г. цените на ваканционните имоти не намаляват

За първи път от 2014 г. цените на ваканционните имоти не намаляват

Тази година тенденцията за спад на цените на имотите по морето се преобръща за първи път след оттеглянето на руските купувачи през 2014 г. Това е главният извод на анализ на компанията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

Това се дължи на нарасналия интерес, който от своя страна е довел и до увеличение на продажбите. Най-осезаем ръст е регистриран в района на Слънчев бряг, където през третото тримесечие са реализирани с близо 30% повече продажби спрямо същия период на миналата година, сочат данните на компанията.

Без особено изменение остава пазарът на юг от Бургас, където имотите са по-скъпи, а обемите от продажби са доста по-малки от тези в мегакурорта Слънчев бряг. На Северното Черноморие интерес има най-вече към Каварна и Бяла, но като цяло основното търсене е съсредоточено във Варна.

От средата на 2017-та българите се оформят като основна група купувачи и по морето, показва анализът на Bulgarian Properties. Към момента те вече съставляват около 50% от купувачите в района на Слънчев бряг, а сред останалата част са купувачи с разнообразни националности, сред които не се откроява доминираща група. На север около Варна и на юг от Бургас почти 100% от купувачите са българи.

Средната цена, на която са се реализирали сделки в Слънчев бряг през третото тримесечие на 2018 г., е 515 евро/кв.м. при 500 евро/кв.м. за същия период на 2017 г.

При общата покупна цена на апартаментите в Слънчев бряг през тази година се забелязва леко покачване от 30 хил. евро за 2017 г. на 33 хил. евро за деветмесечието на 2018 г., което се дължи на повече покупки в премиум комплекси на първа линия, чиито цени достигат 800 – 900 евро/кв.м.

Интерес има и към елитния курорт в района – Свети Влас. Там сделки се сключват на цени от 650 до 1000 евро/кв.м.

Общото за курортите около Варна и на юг от Бургас е, че търсенето е основно от българи, като интересът им е насочен към Каварна и Бяла на север и Черноморец и Приморско на юг. Разликата е в цените – те са доста по-ниски на север от тези на юг. Средната цена на реализираните сделки в Каварна е 320 евро/кв.м., а на юг сделки са се сключвали на нива от 600 до 800 евро/кв.м.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.