Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Държавният глава: Изграждането на съвременна и боеспособна армия, съвместима с армиите на съюзниците, трябва да бъде доведено до успешен край

Държавният глава: Изграждането на съвременна и боеспособна армия, съвместима с армиите на съюзниците, трябва да бъде доведено до успешен край

В навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев връчи пагоните на военнослужещи, удостоени със следващо висше офицерско звание.
 
„Това е едно признание и висока оценка за досегашната ви дейност, лични качества и постижения, професионализъм и всеотдайност. По-високите звания са отлична атестация за свършеното не само от вас, но и от вашите подчинени“, обърна се държавният глава към удостоените с висши офицерски звания военнослужещи. Основен приоритет на Въоръжените сили е защитата на суверенитета и териториалната цялост на Република България. Въпреки трудностите, армията изпълнява своите конституционни и съюзнически задължения в колективната система за сигурност на НАТО и на ЕС. Днес България е надежден и предвидим партньор, а българските военнослужещи действат достойно и с чест, като изпълняват задълженията си в различни мисии и операции“, посочи президентът Плевнелиев.
 
Държавният глава припомни, че в последните години средата на сигурност в непосредствена близост до българските граници и по света трайно и значително се влошава. Разрастват се предизвикателствата пред демократичната общност за гарантиране на международния правов ред, на върховенството на закона, на демократичните ценности, на човешките права и свободи. „Запазват се негативните тенденции за задълбочаване на съществуващите, но и възникване на нови конфликти и кризи, които влияят върху националната сигурност и изискват развитието на адекватни отбранителни способности на Българската армия и поддържането на съответната степен на готовност“, подчерта Росен Плевнелиев.
 
Отбраната и въоръжените сили са стратегически приоритет на държавата. Членството на България в НАТО е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България, заедно с мотивацията и способностите на нашите Въоръжени сили“, каза още държавният глава. Президентът допълни, че като съюзник България е решена да допринесе за изпълнението на приетите общи решения в НАТО, насочени към неговото адаптиране в променящата се среда на сигурност.
 
Върховният главнокомандващ посочи и необходимостта приоритет да бъде както на модернизацията, така и кадровата политика на Въоръжените сили.
 
„Изграждането на съвременна и боеспособна армия, съвместима с армиите на съюзниците и способна да изпълни своите задачи, трябва да продължи и да бъде доведено до успешен край, съгласно приетите стратегически документи, Програма за развитие на Въоръжените сили и План за действие до 2020 г. Вие сте основният двигател на този продължителен и нелек процес и ще ви подкрепям във вашите действия“, обърна се президентът Росен Плевнелиев към военнослужещите. „Нека всички работим за това българският народ да продължава да обича своята славна войска и да добавим доза доверие към силната връзка между народ и армия“, призова президентът Росен Плевнелиев.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.