Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Влизането в болница вече само с пръстов отпечатък

Влизането в болница вече само с пръстов отпечатъкснимка: btvnovinite.bg

Влизането в болница от днес ще става само с отпечатък от пръст. Ако пациентът откаже да даде такъв, може да не бъде приет за лечение, защото на болницата няма да бъде платено.

Задължението всяка болница да има така наречения пръстов идентификатор трябваше да влезе в сила още от 1 октомври, но поради липса на готовност на всички болници, датата се отложи с един месец. Целта на въвеждането на кода, станал популярен като пръстов отпечатък, е да се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани.

В студиото на „Тази сутрин” д-р Ваньо Шарков, зам.– здравен министър, коментира, че е важно да се уточни, че пациентите могат да бъдат първо хоспитализирани, а после да бъдат регситрирани. По думите му важно е първо да се започне лечение, а пръстовия отпечатък може да остане за по-късно през деня.

Друга иновация в здравеопазването и борбата със злоупотребите е ново мобилно приложение, което ще известява потребителя когато Здравната каса извършва плащане от негово име. Така ако човек получи съобщение, а не е постъпвал в болница, лечебното заведение ще бъде санкционирано. Приложението ще е налично най-късно в началото на следващата седмица.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники