Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

5 ноември – ден за размисъл преди президентските избори

5 ноември – ден за размисъл преди президентските избориснимка: bnr.bg

5 ноември - събота, е денят за размисъл преди изборите за президент, насрочени за 6 ноември. Едновременно с изборите ще се проведе и референдум с три въпроса:

    Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"
    Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?"
    Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"

В Деня за размисъл е забранена предизборната агитация. Недопустимо е разпространяването на нови агитационни материали, както и унищожаването на материали, поставени законно.

Има забрана и за използването на общинския и държавния транспорт за агитация, която важи за цялата 30-дневна информационна кампания.

Забранено е и разпространяването на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от изборните секции, а поставените в близост до секциите трябва да бъдат премахнати от общинската администрация или от районните избирателни комисии.

Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка на кмета на съответната община. В София продажбата на алкохол e забранена само около секциите.

Броят избирателите по избирателните списъци за изборите за президент и вицепрезидент са 6 834 278 души.

Броят на секциите в чужбина е 325 в 71 държави. Над 35 ще са единствено във Великобритания –  53, в Турция и САЩ са по 35, в другите държави са под тази бройка.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.