Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Екатерина Захариева: България ще продължи да подкрепя Грузия в нейния европейски и евроатлантически път

Виктор Долидзе и Екатерина ЗахариеваВиктор Долидзе и Екатерина Захариева

„България винаги е подкрепяла Грузия в европейския й път и ще продължим да го правим. Приоритет на настоящето Трио, председателстващо Съвета на ЕС, е европейската перспектива на страните от Западните Балкани и Източното партньорство. Това е основен външнополитически приоритет и за българското правителство, не само за предстоящото ни ротационно председателство“.  Това заяви заместник - министър председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева пред грузинския държавен министър по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Виктор Долидзе, когото тя прие в София.

Единственият начин страните от региона на Западните Балкани и държавите от Източното партньорство да се развиват стабилно и демократично и да вървят напред е европейското им бъдеще. За гражданите на страните-кандидатки е важно даването на политическо послание, че усилията за реформи, които правителствата им полагат са оценени. Особено важно е това за младите хора, за да видят една ясна перспектива и да разберат смисъла на трудните реформи, подчерта още вицепремиерът Захариева. „Мисля, че в ЕС има разбиране за това“, допълни тя.

Захариева поздрави министър Долидзе за усилията, които правителството на Грузия полага в областта на конституционната, съдебната и административната реформа.

Министър Долидзе оцени високо подкрепата от страна на България и благодари за положителната оценка за усилията на страната му за реформи.

В рамките на срещата си българският вицепремиер и грузинският държавен министър обсъдиха двустранните отношения, енергийната и инфраструктурна свързаност, сигурността в региона на Черно море.

От българска страна бе потвърдена и подкрепата за бъдещо членство на Грузия в НАТО.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники