Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

40 на сто от българите не могат да поддържат домовете си достатъчно топли

Жечо Станковснимка: http://bnr.bgЖечо Станков

Близо 40 на сто от българите не могат да поддържат домовете си достатъчно топли. Този дял е най-високият за Европейския съюз, където енергийно бедните са средно 8%. Същото се отнася и за дела на хората, обитаващи жилища, които не са прохладни през лятото. При такива условия живеят половината българи. В момента газифицираните жилища в страната ни са под 5 процента, а в някои европейски страни този дял достига 50-60 на сто от домакинствата.

Тези данни съобщи в интервю пред БНР заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков на регионалната конференция, организирана от общинската мрежа за енергийна ефективност "ЕкоЕнергия. Енергийната бедност и замърсяването на въздуха ще са основна тема на събитието – част от програмата на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

В тази връзка зам.-министърът напомни, че инвестирането в енергийната ефективност е естественият начин за справяне с енергийната бедност и това е посоката, която трябва да поемем.

Около 7500 домакинства, които искат да преминат от отопление с дърва и въглища към отопление с природен газ, могат да бъдат подпомогнати с финансови средства, информира още зам.-министърът. Той обясни, че това е една от дългосрочните мерки за справяне с проблемите на замърсяването на въздуха и енергийната бедност. Държавата възстановява до 30% от инвестицията, която домакинствата извършват в своя дом. За около една година вече има над 2500 домакинства, които са се възползвали. Към момента държавата има средства за още домакинства, които могат да се възползват от тази мярка. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники