Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Общоевропейско законодателство слага край на двойния стандарт при храните до пролетта на 2019 г.

Общоевропейско законодателство слага край на двойния стандарт при храните до пролетта на 2019 г.снимка: bnr.bg

Качеството на храните, които консумираме у нас, продължава да е различно от онова, което се предлага на европейския пазар. Това показа скорошно изследване на Министерството на земеделието, храните и горите. То обхваща 53 храни и напитки от една и съща търговска марка, предлагани в хипермаркети у нас, както и в Германия, Австрия, Чехия и Италия. Освен в качеството, продуктите се различават и в цените. Над 40 на сто от проверените стоки в България са с по-висока цена от същите в останалите страни-членки. Разминавания има и по отношение на перилните препарати и козметиката. Този проблем е налице в цяла Източна Европа и показва какво би се случило, ако ЕС възприеме идеята за развитие на няколко скорости. Политиките за разделяне на хората на първа и втора категория на базата на качеството на храната, водени от търговските вериги, трябва да останат в миналото. Около това мнение се обединиха участниците в международната конференция „Двойният стандарт при храните в ЕС – да сложим проблема на масата“. Министър-председателят Бойко Борисов бе патрон на събитието, в което участваха еврокомисарят по правосъдие и защита на потребителите Вера Йоурова, омбудсманът Мая Манолова, министри и посланици на страните-членки, както и евродепутати от различни политически групи в ЕП. Според Манолова, форумът е постигнал своята цел, защото:

Успяхме да заявим, че сме за прекратяването на практиката за двойни стандарти при храните в ЕС. Това е голям успех, тъй като доскоро дори самото съществуване на двойни стандарти беше под въпрос. Сега, освен че отстояхме нашата цел, начертахме и пътя, по който да я постигнем. На първо място е нужна промяна в директивата за нелоялни търговски практики, която да забрани предлагането на стоки с различни съставки, но под една и съща марка и създаването на общоевропейска методика, която да подкрепи националните органи в установяването на нарушенията на единните стандарти при храните. Идеята ни е вкусовото разнообразие в Европа да бъде запазено. Когато става въпрос за националния вкус, производителите ще имат свободата да се съобразят с него, но това трябва да бъде ясно записано на етикета и да се знае, че това не е оригиналният продукт.

Еврокомисарят по защитата на потребителите Вера Йоурова заяви, че има риск големите производители да продават една или няколко разновидности на даден продукт под различни марки, но да продължат да поддържат ниското му качество. Това обаче също трябва да е ясно обозначено, тъй като потребителят не бива да бъде заблуден.

В своето изказване премиерът Борисов изказа очакване общоевропейското законодателство за двойния стандарт при храните да бъде прието до пролетта на 2019 година, тъй като е недопустимо все по-голям процент български и европейски граждани да бъдат убеждавани, че купуват наглед безвредни или умерено вредни стоки, чиято консумация причинява сърдечно-съдови и много други животозастрашаващи заболявания. Той изтъкна, че преди 10 години държавата е давала около 1 милиард лева за здравеопазване, а в момента те са 5, но въпреки това пациентите невинаги печелят битката със своите заболявания, причинени от некачествените продукти и заседналия начин на живот.

Министърът на земеделието Румен Порожанов допълни, че България вече е започнала преразглеждането на изискванията си за качеството на храните, тъй като за решаването на проблема у нас е нужен по-строг контрол на първо място от страна на държавата. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.