Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Цената на уикенд винетката ще е около 10 лева

Цената на уикенд винетката ще е около 10 леваснимка: news.bg

Уикенд винетката, която се въвежда от 1 януари, ще струва около 10 лева, каза на пресконференция днес председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов. Той представи начините за купуване на електрони винетки за леките автомобили и превозните средства до 3.5 тона след въвеждането на новия начин за плащане за ползване на републиканските пътища.

Глосов подчерта, че няма да има промяна в цените на винетките. Ползването на всички пътища за година ще продължи да струва 97 лв, за месец - 30 лв., за седмица - 15 лв. Новата уикенд винетка ще важи от петък на обяд до неделя в полунощ.

Стикерите, които сега показват срочността на винетките, обаче остават в миналото. Техните електронни аналози ще могат да се купят от около 500 терминала, монтирани на ключови места по пътищата и по граничните пунктове. Устройствата ще работят с дебитни и кредитни карти, но не и с пари в брой, уточни Глосов, цитиран от агенция "Фокус".

Ще има възможност и за плащания на винетките през мобилно приложение. Остава и възможността разрешение за ползване на пътната мрежа за определен период да се купи както сега - от бензиностанции, от областните пътни управления на АПИ, пощенските клонове и други познати канали.

След 15 декември всеки, чийто автомобил има винетка от сегашния тип с важаща валидност след 1 януари 2019 година, ще трябва да въведе данните й в електронната система, която ще се използва за контрол. "Ако шофьор притежава валидна винетка и пропусне да я конвертира в системата, тя няма да го отчита като нарушител и няма да му бъде наложена глоба. При спирането от контролен орган на такъв водач неговата винетка ще бъде въведена в системата на място от проверяващите, като няма да бъде констатирано нарушение", поясни инж. Глосов. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.