Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Готовността на България и Грузия за засилване на икономическия обмен след коронавируса обсъдиха президентите Румен Радев и Саломе Зурабишвили

Готовността на България и Грузия за засилване на икономическия обмен след коронавируса обсъдиха президентите Румен Радев и Саломе Зурабишвили

Развитието на транспортните, енергийни и дигитални коридори в региона на Черно море ще имат особено значение след края на икономическия застой, предизвикан от пандемията от Covid-19, затова е важно да продължи работата по реализацията на съвместните българо-грузински проекти. Това беше общата позиция на президентите на България и на Грузия Румен Радев и Саломе Зурабишвили, които проведоха видеоконферентен разговор по инициатива на грузинската страна.

Двамата бяха единодушни, че в настоящата криза трябва да се намери необходимият баланс между здравните мерки и навременното прилагане на социални и икономически мерки. България и Грузия отчитат ниски нива на заболеваемост и на случаи с фатален изход. Необходимо е обаче тестването за Covid-19 да обхване повече групи от населението, което ще даде ясна картина за епидемията и ще позволи взимането на адекватни решения за ограничаване на разпространението и по-бързото икономическо възстановяване, заяви Румен Радев.

Борбата срещу коронавируса изисква общи усилия на държавите и солидарност, беше позицията на двамата президенти. След преодоляване на негативните последици в икономически план, причинени от пандемията, от изключително значение ще бъде регионалното сътрудничество, което да създаде благоприятни условия за увеличение на икономическия обмен и инвестициите между България и Грузия, заяви Румен Радев.

Българският държавен глава подчерта подкрепата на страната ни за суверенитета и териториалната цялост на Грузия, както и за нейната европейска и евроатлантическа интеграция. Грузия е стратегически партньор на ЕС по отношение на повишаването на сигурността на енергийните доставки в Черноморския регион, посочи още президентът Румен Радев.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.