Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Петър Москов с три обвинения

Петыр Москов с адвокатомснимка: bgnes.comПетыр Москов с адвокатом

Министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов се сдоби с три обвинения. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, която даде брифинг, докато на Москов му предявяват обвинения в столичното следствие, предаде репортер на БГНЕС.

Москов е привлечен като обвиняем в съучастие със заместника си Адам Персенски. Персенски е бил изключително деен помощник на Петър Москов, каза Арнаудова.

Обвиненията към здравния министър в оставка са свързани със скандала с турските ваксини от началото на година. Арнаудова обясни, че Москов в съучастие с Персенски са целели да набавят облага за МЗ. От техните действия са настъпили значителни вредни последици както от имуществен, така и от неимуществен характер.

Нарушавайки законовите процедури министър Москов е приел дарение от Турция. В разрез със законовите регламенти МЗ е заплатил ДДС върху 200 хил. броя ампули и разходите по доставката на ваксините. 323 хил. лева са настъпилите имуществени последици от действията на Петър Москов.

Неимуществените вреди за държавата са в това, че Петър Москов е създал недоверие у гражданите относно ваксинирането на деца.

Второто обвинение на Петър Москов е свързано с т.нар. износ на ваксини. Дарението, което е направила българската държава е трябвало да отговаря на българските закони. С действията си обаче Москов е ощетил и държавното дружество „Бул Био”.

Третото престъпление, в което Петър Москов в момента се обвинява е за безстопанственост, каза още Арнаудова.

По отношение на Персенски е взета мярка „подписка”, такава е предвидена и за министър Москов, заключи Арнаудова.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.