Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Експерт с важни препоръки какво да правим при мъртво вълнение

мертвое волнениеснимка: security.bgмертвое волнение

Горещините през последните няколко дни направиха морето доста опасно. Синоптиците предвиждат динамично време до края на седмицата, а според едно старо поверие, по Преображение по стар стил морето се обръща и взима жертви. Пред БНТ координаторът на "Водно спасяване" в БЧК Цецко Цеков каза, че мъртвото вълнение се образува при промяна на времето и на атмосферните условия.Ако човек попадне в мъртво вълнение, не се препоръчва да се плува перпендикулярно срещу течението. Трябва да се оставите на течението хоризонтално на водата и да се плува в ляво или в дясно косо на брега.

„Не е много лесно да се познае, че има мъртво вълнение, но един от основните признаци е различният цвят на водата. Получават се по-тъмни петна. Пяната, която създават вълните, е другият индикатор, както и водораслите, които отиват навътре в морето. При мъртво вълнение се вижда и как плаващи предмети отиват навътре“, обяснява Цеков.

След като му бе зададен въпросът дали се образуват дупки при мъртво течение, той каза, че всяко течение може да промени морското дъно. Винаги е опасно, затова плажуващите трябва да се къпят само на разрешените затова места и да спазват инструкциите на спасителите, каза още Цецко Цеков. / Блиц

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.