Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Работна група ще решава въпросите с кадрите в туризма

Стела Балтова и Гылыб ДоневСтела Балтова и Гылыб Донев

Обща работна група между Министерството на туризма и Министерството на труда и социалната политика ще обсъжда и решава в спешен порядък въпросите с кадрите в туристическия бизнес. Това стана ясно на среща между министрите Стела Балтова и Гълъб Донев.

Работната група ще разглежда казусите, които постъпват от бизнеса. Двамата обсъдиха искането на работодателите в сектора да наема чужденци, предимно от Украйна и Молдова за предстоящия летен сезон по българското Черноморие. Бизнесът настоява да бъде удължен срокът на работните визи от 90 на 120 дни, за да покрие целия сезон още от 1 май.

Министър Донев обясни, че се работи по подписването на съвместна спогодба с Украйна за трудовата заетост. Той подчерта пред министър Балтова, че работните визи за чужденци не могат да бъдат групови, защото се издават персонално. В момента чуждите студенти не могат да имат платени стажове и производствени практики в България. За целта работодателите трябва да сключват трудови договори с тях. Бизнесът трябва да има предвид, че при издадена туристическа виза за посещение в България, чужденците нямат право да работят.

Двамата министри ще настояват пред бизнеса да обърне внимание на безработните българи, особено с висше и средно образование, които могат да бъдат наети в сектора.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.