Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Мъртвото вълнение е скрита опасност, която се образува, когато вълната утихва

Мъртвото вълнение е скрита опасност, която се образува, когато вълната утихваснимка: kanal3.bg

Мъртвото вълнение е скрита опасност, която се образува, когато вълната утихва. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Борис Захариев, главен експерт в Дирекция „Водно спасяване“ на БЧК.

При тази ситуация водата тегли навътре, което не е продължителен процес, но се изпада в паника. „Много е важно първо – ако може да се запази спокойствие и второ – да не се опитва да излезе от водата на същото място, откъдето е влязъл човек“, обясни Захариев. Той каза още, че понякога течението може да измести човека встрани и най-често хората, изпаднали в такава ситуация, се опитват да се върнат на същото място, откъдето са влезли, а това ги изморява и следва изпадане в паника. Той допълни, че в тези случаи най-често се стига до инциденти.

Борис Захариев добави, че мъртвото вълнение се наблюдава при открити плажовете, където може да се образуват по-големи вълни. След него може да последва течение и дънни ями. Скоростта на вълнението е различна и зависи от силата на вълната и релефа на брега. Това явление се наблюдава по всяко време, най-често през месец август. Препоръката на експерта е да не се посещават неохраняеми плажове, да не се влиза във видимо спокойно морето при обявен червен флаг.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.