Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

От 1 юли се очаква ново поскъпване на тока

От 1 юли се очаква ново поскъпване на тока

Вероятно токът отново ще поскъпне от 1 юли, когато започва нов ценови период. Поисканите от електроразпределителните дружества нови цени на енергията са между 2.2 и 8.7%. Комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе решение по тях.

Междувременно миналата седмица изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев обяви, че компанията също ще поиска увеличение в рамките на 10%.

Ревизия на тарифите се прави регулярно в средата на годината. Това обаче е второ увеличение от началото на април, когато цените на тока бяха увеличени с около 2% заради поскъпването на природния газ, съобщава "Капитал daily".

Изданието посочва, че най-голямото поскъпване се очаква да е за района на ЧЕЗ - Западна България, където предложението е за повишение от 8.7%. От компанията настояват разходите им за балансиране да бъдат включени в пълния им размер.

Както ЧЕЗ, така и ЕВН предлагат доста голямо намаление на цените за небитови потребители, съответно от 16 и 15%. Заради масовото преминаване на малките стопански клиенти към свободния пазар, продажбите на регулирания пазар за тях се очаква да продължат да намаляват.

Доста по-малък ръст на цените предвиждат дружествата в Югоизточна и Североизточна България. ЕВН и "Енерго-про" предлагат средно поскъпване съответно с 2.7 и 2.2%, като то идва основно от нощните тарифи. Варненското дружество е единственото, което иска по-високи цени и за стопанските потребители.

Тези предложения обаче са на базата на сегашната тарифа на НЕК - за регулирания пазар в момента НЕК продава ток на 106.60 лв./Мвтч. В случай че тарифата на НЕК бъде променена, това ще се отрази пропорционално и на цените на енергийните предприятия. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.