Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Симеон Дянков: Трябва ни икономически ръст от 6-6,5%

Симеон ДянковСимеон Дянков

Гост в предаването "Денят започва" беше бившият финансов министър Симеон Дянков. Според него, амбициите на правителството трябва да са постигането на 6 – 6,5% икономически растеж, какъвто имахме преди финансовата криза.

Според Дянков обаче България все още е далеч от тази цел, тъй като има проблем с липсата на достатъчно хора, които да работят и да създават този растеж. „Смятам, че следващата година ще достигнем 4%“, добави той.

Той посочи, че трябва да се мисли как да върнем част от младите българи, които напуснаха страната. "Също така да помислим как да привлечем чужденци, които биха искали да работят в Българи, като украинци, молдовци и др.“, каза Дянков. Като пример Дянков даде Великобритания, където за последните три месеца 28 хил. българи са се преместили за постоянно на острова.

"Още дълги години ще изоставаме в Европа по заплати, българи ще напускат страната ни, но ние трябва да привличаме хора, които искат да живеят и да работят тук. Миналата година около 6 000 души са получили българско гражданство, а 2 000 са останали за постоянно тук", каза още Дянков.

По думите на Дянков бюджетът е направен добре като структура. Според него приоритет на правителството трябва да бъде образованието.

„Аз бих увеличил много по-рязко учителските заплати. Те трябва да се вдигнат с 50% сега, за да се даде сигнал, че ценим учителския труд. В момента учителските заплати са много по-ниски от полицейските, а се изисква много повече обучение, за да си учител", каза Дянков.

Харесва ми идеята на Валери Симеонов за патентния данък. Тя се ползва на места с летен или зимен туризъм. Един вид се плаща за определен брой жилища и НАП може да събира по-лесно данъци, каза още Симеон Дянков по повод идеята за патентния данък.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.