Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Премиерът: “Турски поток” ще мине през България, това е ясно

Премиерът: “Турски поток” ще мине през България, това е ясно

В кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, с когото премиерът винаги при среща демонстрира топли отношения, има българска схема. Това разказа самият Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел. Това била схемата за новите трасета на руския газ към България и съседните страни, когато бъде построен "Турски поток", при което немалка част от транзита, който сега минава през българска територия, ще я заобиколи.

"Едната тръба от "Турски поток" отива в Истанбул, а другата – в България. С това нещо съм запознал и колегата Туск, и Юнкер. В кабинета на Юнкер стои именно тази схема на "Турски поток".

Затова премиерът обяснява, че е представил на другите в ЕС схема и вече договорено с Русия и Турция газ тогава да минава през интерконекторите със съседните на България страни. Роля в тази схема и планираният от България газов хъб "Балкан". Иначе ще останем без газ в тръбите, които да се дадат за скрап, допълва премиерът.

„За да не ни останат празни тръбите, си договорихме с ръководството на Турция и с президента Путин, подписахме със Сърбия и Македония за 10 млрд. кубически метра газ за Сърбия и 1 млрд. за Македония. На 1 юли 2018 г. интерконекторът ни с Турция за 16 млрд. кубически метра ще е готов и ще обърнем газа”, заяви министър-председателят.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники