Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

КНСБ: Експлоатацията на български работници в Германия и Италия е честа и плашеща практика

КНСБ: Експлоатацията на български работници в Германия и Италия е честа и плашеща практика

Над 200 000 са българските граждани, избрали да работят в Германия, но като чужденци те изпитват определени трудности с адаптацията и имат доста проблеми. Пресконференцията на тема „Трансгранично сътрудничество между синдикалните организации в България и Германия с цел предотвратяване на трудова експлоатация на български граждани, работещи в ЕС“, организирана от КНСБ и Съюза на германските синдикати, огласи част от тях. Според експерти от двете организации, около 2000 души е броят на жертвите на трудова експлоатация в тази страна. Основните проблеми, с които се сблъскват нашите сънародници в Германия, са свързани с неспазването на трудовото законодателство, забавяне или неплащане на трудовите им възнаграждения и положения извънреден труд, както и непокриване здравни осигуровки от страна на работодателя. Много българи, лекувани в тамошни клиники, не са заплатили разходите за лечението им, защото се водят неосигурени. Затова клиниките са принудени да предявят претенции за тези средства пред българското посолство, което обаче не е страна във взаимоотношенията лекар-пациент-здравна каса. Особено трудно е и оказването на хуманитарна помощ на изпадналите в тежко социално положение български граждани.

Чест случай е и измамата, че чрез посредник хората ще намерят сигурна и добре платена работа в чужбина. Тази възможност ги подвежда и много от тях й възлагат твърде големи надежди, а когато пристигнат там, се оказват излъгани. Нерядко остават и без своите лични документи, които работодателя им задържат за залог. Макар да са подписали договор, според който трябва да получават предварително определена твърда заплата и почасова ставка за извънредни смени, действителността е съвсем различна. Условията, в които са принудени да живеят и работят, също се разминават драстично от договорените. Заместник-председателят на Федерацията на синдикатите от земеделието към КНСБ Валентина Васильонова даде пример за редица такива случаи и в Италия, които са обичайна практика за работодателите, търсещи евтина работна ръка:

Италия е печално известна със своите т. нар. „капорали“ – посредници при наемането на работници в земеделието. Най-често наетите са от една голяма етническа група, мигрирала от България, Румъния или Северна Африка. Затова живеят изолирано и не разбират езика. Като такива, те не могат да си намерят лесно работа, освен чрез някой, който има връзки с работодателите. За да им я осигури, работодателят удържа от тяхната надница пари за транспортирането им например до полето, където ще работят 15 часа всеки ден, нарушавайки безопасните условия на труд. Голяма част от тези хора, живеят в условия, които са близки до тези в един обор. Сградите, които обитават, често са изоставени, без вода, ток и се намират извън населеното място. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.