Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

И през август безработицата в страната продължава да намалява

И през август безработицата в страната продължава да намаляваснимка: dnevnik.bg

Равнището на регистрираната безработица продължава да намалява и през август, достигайки 5.6%[1] по данни на административната статистика на Агенцията по заетостта. Отчита се минимално понижение от 0.1 процентни пункта спрямо юли 2018 г. и от 1.1 процентни пункта на годишна база.

Регистрираните безработни в края на месеца са общо 183 962, като броят им се свива с 1% спрямо предходния месец и с 15.8% в сравнение с година по-рано.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през август са 18 024, като 64.4% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (22.1%), административните и спомагателните дейности (17.7%), образованието (16%), търговията (12.1%), строителството (6.2%), хотелиерството и ресторантьорството (6.2%) и др.

Най-търсените групи професии през месеца са били: преподаватели; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; оператори на стационарни машини и съоръжения; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; продавачи; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и др.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.