Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Достъпът на граждани на Молдова до трудовия пазар у нас вече е улеснен

Достъпът на граждани на Молдова до трудовия пазар у нас вече е улеснен

Достъпът на граждани на Молдова до трудовия пазар у нас вече е улеснен. Спогодбата за трудова миграция между България и Молдова е обнародвана в Държавен вестник. Наемането на молдовци ще се прави без разрешение за работа за срок до една година с възможност за удължаване до три години. Сезонните работници ще са с право на пребиваване от 9 месеца годишно. Целта на спогодбата е да даде допълнителна възможност да се набави липсващата работна ръка в сектори у нас, в които има недостиг.

Спогодбата изисква молдовските граждани да имат сключен трудов договор с работодател у нас и разрешение за пребиваване. Окончателният подбор на кандидатите ще се прави от българските работодатели. Те предварително ще заявяват брой работници, работни места, критерии за квалификация. Интервютата за работа, практическите изпити, пътните разходи до и от България, медицинските прегледи у нас ще са за сметка също на работодателя.

Преди заминаването одобрените имигранти трябва да имат индивидуален трудов договор на български и на румънски език. Ще подписват и декларация, с която се задължават да се върнат на територията на изпращащата държава при изтичане на срока на законното пребиваване у нас. Заявленията за визи по тази спогодба ще се обработват с предимство. Разходите за тях се поемат от работниците. Наетите молдовци могат да бъдат придружени от семействата си в България. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.