Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Азербайджан планира да увеличи доставките на газ на Балканите

Наргиз Гурбановаснимка: bloombergtv.bgНаргиз Гурбанова

След срещата между президента на Азербайджан Илхам Алиев и българския министър-председател Бойко Борисов на азербайджанската държавна газова компания SOCAR беше възложена задачата да проучи възможностите в България. Поради това SOCAR прави задълбочен анализ, като се очаква скоро да се види кой ще бъде избран за извършването на проучването. Това каза Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан в България, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Газовият хъб „Балкан“ е от стратегическо значение за България, целия балкански регион и Югоизточна Европа, като по този начин Азербайджан има възможност да оптимизира доставките на газ не само до България, но и до целия регион".

Очакваме, че през предстоящите от 5 до 10 години ще бъдем в състояние да изнасяме значителни обеми газ към други държави. Тук е мястото на газовия хъб „Балкан“ и България. Ролята на България е не само на краен потребител, но и на надеждна транзитна държава, заяви Гурбанова.

"Следващият етап пред SOCAR е да стъпи на европейския пазар и да увеличи търговското си присъствие в региона".

Азербайджан ще може да увеличи доставките на газ за Балканите, коментира тя. / Bloomberg TV

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.