Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България все още е атрактивно място за международните инвеститори

Галина КолевГалина Колев

Живеем във време, в което всяка минута някъде се случва нещо, което може да промени света изоснови. Свидетели сме на изцяло нови постижения на технологичната революция, както и на постоянно изменящите се потребности на икономическата и инвестиционната среда в глобален мащаб. Тази ситуация предполага вземането на сериозни мерки и строго обмисляне на стратегиите за икономическо развитие на страните и предприемачеството в тях. Каква е печелившата стратегия, от която може да се възползва България?

Печелившата стратегия зависи от това за коя страна става въпрос. Що се отнася до България, тя е на добър път и се справя отлично с много предизвикателства, казвапроф. д-р Галина Колев, старши икономист в Германския икономически институт /Institut der deutschen Wirtschaft/. –Страната все още е едно място за инвестиции, което е много атрактивно за международните инвеститори и предприятия. България все още е страната в ЕС с най-ниски разходи за работна ръка. Освен това има добро геополитическо и географско положение и ниски данъци. Всичко това представлява отлична предпоставка за инвестиции. Това, което все още липсва, е напредъкът в борбата с корупцията, повече инвестиции в областта на транспортната инфраструктура в Северна България. Там все още има какво да се направи. Това, което за мен е много атрактивно в българската икономика, е ориентацията към нови технологии. Повечето стартъпи тук са фокусирани в тази област и мисля, че това би осигурило един добър растеж и през следващите години.

Що се отнася до това дали България има шанс да привлече инвестицията на един от най-големите автомобилни производители на своя територия, икономистът смята, че все още имаме голям шанс да бъдем предпочетени пред другия кандидат − Турция. От концерна потвърждават, че инвестицията ще бъде базирана на икономически показатели, а не на политически, но от друга страна:

Геополитиката е един от основните фактори, които определят решението на големите предприятия по света и затова мога да си представя, че развитията от последните седмици и месеци, ще окажат голямо влияние. Други фактори, които са много важни, са конфликтите, които възникнаха в областта на търговската политика на глобално ниво. Те също са в полза на България като място за инвестиции, защото страната е член на ЕС.

Германският икономически институт е най-големият частен институт в Германия. Намира се в град Кьолн. Финансиран от индустрията, но и от проекти на национално и международно ниво, той дава работа на 370 души, квалифицирани в различни области. Темите, по които работят са свързани с ключови въпроси, касаещи пазара на труда, демографските промени, финансовата и социална политика, международната икономика, недвижимите имоти, околната среда и енергията, иновациите, предприемачеството и други. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.