Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Печалбата на банките продължава да расте

Печалбата на банките продължава да расте

През август продължава нарастването на депозитите, на печалбата и на балансовия капитал на банковата система, отчита Българска народна банка, цитирани от БТА.

Към 31 август печалбата на банковата система е 1.040 млрд. лв., или с 327 млн. лв. повече спрямо същата дата на миналата година. Натрупаните от началото на 2016 г. разходи за обезценка по кредити и вземания се свиват до 426 млн. лв. (при 535 млн. лв. за същия период на миналата година).

Спрямо края на юли активите на банковата система нарастват с 0.8 на сто до 90.1 млрд. лв. При позицията "пари и парични салда в централни банки и други депозити на виждане" увеличението е с 3.5 на сто (595 млн. лв.), като делът на тази позиция в общите активи се повишава до 19.5 на сто.

Балансовата позиция "собствен капитал" в края на август е 12.2 млрд. лв., като за месеца се увеличава със 181 млн. лв. (1.5 на сто) поради нарастването на печалбата и на натрупания друг всеобхватен доход, отчитат от централната банка.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПонеделник, 03 Октомври 2016 09:56